Ι

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

11-10-2007

 

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

            Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007 η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου Άγιος Σπυρίδων: ο ναός και η λατρεία του στην Κέρκυρα, που ετοιμάσθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου  και κυκλοφορήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΤΟΠΙΟ.

Της επίσημης εκδηλώσεως προηγήθηκε συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Μπενάκη. Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο τόμος έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην βιβλιογραφία για τον Άγιο και το Ναό του, ενώ τόνισε ότι οι Κερκυραίοι σεμνύνονται για τον Άγιο Σπυρίδωνα, το ναό του που είναι το σπίτι όλων των Κερκυραίων, καθώς και ότι ο ίδιος ως Επίσκοπος του τόπου, αισθάνεται συνεχώς την παρουσία του Αγίου που ευλογεί και αγιάζει κάθε έργο. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την προσφώνησή του λέγοντας ότι συμπληρώνονται αυτό το διάστημα 5 χρόνια από την εκλογή και ενθρόνισή του στην Μητρόπολη Κερκύρας και ότι αυτή η έκδοση είναι η καλύτερη ανάμνηση για την επέτειο.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, επεσήμανε ότι οι Κερκυραίοι θεωρούν ότι ο Άγιος είναι δικός τους, διότι έχει καταστεί τόσο οικείος ώστε να μη νοείται η Κέρκυρα χωρίς αυτόν.  Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο της βλασφημίας κατά του Αγίου. Οι Κερκυραίοι λατρεύουν, ταυτόχρονα, και υβρίζουν τον ¨Άγιο, κάτι που είναι ψυχολογικό φαινόμενο δυσεξήγητο, αλλά και χαρακτηριστικό της επτανησιακής κουλτούρας. Η ιστορία του νησιού είναι δεμένη με τον Άγιο. Το ίδιο και το μέλλον του, είπε ο π. Γεώργιος.

Κατόπιν, μίλησε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος είπε ότι η έκδοση αυτή αναδεικνύει το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι στο κέντρο της ζωής του τόπου, όχι μόνο θρησκευτικά και πνευματικά, αλλά και κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά. Στην έκδοση αυτή έγραψαν άνθρωποι που είτε είναι Κερκυραίοι είτε κατοικούν στην Κέρκυρα, σημείο του πνευματικού δυναμισμού της τοπικής κοινωνίας, που δεν πρέπει να περιφρονείται από το κέντρο. Τέλος, επεσήμανε ότι η τοπική Εκκλησία, χάρις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, είναι μία ζωντανή Εκκλησία, με δυναμική, δραστηριότητες, πνευματικό και κοινωνικό έργο και αυτό αποτελεί αντίβαρο στην πνευματική κρίση της εποχής μας.

Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδων δεν είναι ένας άγιος κλεισμένος στο ναό του ή αποτυπωμένος σε μια εικόνα. Είναι ο στρατηγός που επιθεωρεί την πόλη του κάθε φορά που το σκήνωμά του λιτανεύεται, είναι αυτός που δίδει ζωή στον τόπο και το νησί, αυτός που βοηθά τους Κερκυραίους να αντιστέκονται στην αλλοτρίωση της εποχής. Ένα νησί δεν είναι όμορφο μόνο για το φυσικό του τοπίο ή τις τουριστικές του υποδομές. Ένα νησί το κάνει όμορφο η αρχοντιά των κατοίκων και η πνευματική τους δυναμική, στην οποία δεσπόζει ο Άγιος. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η Εκκλησία, δια του Σεβασμιωτάτου, επέτρεψε την φωτογράφηση τόσων λεπτομερειών από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, καθιστώντας τη έκδοση όχι απλώς σπουδαία, αλλά και μοναδική στο είδος της.

Στην συνέντευξη συμμετείχε και ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Κώστας Σερέζης, ο οποίος επεσήμανε την κυπριακή καταγωγή του Αγίου  και το γεγονός ότι ο Άγιος υπήρξε η μορφή της απλότητας, της ευγένειας και της ταπείνωσης, όπως επίσης και το ότι υπηρέτησε την Εκκλησία, την πίστη και το λαό, δίδοντας παραδείγματα δυναμικής μαρτυρίας και αγάπης σε κάθε εποχή. Τόνισε ότι η έκδοση τιμά την Εκκλησία και την Κέρκυρα και επεσήμανε την δύναμη των κειμένων, αλλά και των εξαίρετων φωτογραφιών του Δημήτρη Ταλιάνη που κοσμούν το λεύκωμα.

Η απογευματινή εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Αντινομάρχης Κέρκυρας κ. Σκούρτης, ο Δήμαρχος Θιναλίων κ. Βάρελης και πλήθος κόσμου. 

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Σερέζης. Κύρια ομιλήτρια ήταν η γνωστή δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Παναγιωταρέα, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενό του κάνοντας εύστοχα σχόλια για κείμενα, τα οποία συνέγραψαν ξεχωριστοί  άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης, οι οποίοι παρουσιάζουν τον Άγιο Σπυρίδωνα ο καθένας από τη δική του σκοπιά, δίνοντάς μας μία πολύπλευρη εικόνα της λατρείας του και του ναού του, από θρησκευτική, ιστορική, αρχιτεκτονική και κοινωνική άποψη.  Συγκεκριμένα γράφουν οι π. Γεώργιος  Δ. Μεταλληνός (Κριτική θεώρηση των περί Αγίου Σπυρίδωνος ιστορικών ειδήσεων), Πάνος  Θεοδωρίδης  (Ο Άγιος των Κερκυραίων),  π. Θεμιστοκλής  Μουρτζανός (Θεολογικό σχόλιο στο Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος),  Γεράσιμος Χυτήρης (Λαϊκή ψυχοσύνθεση και λατρεία), Αφροδίτη Αγοροπούλου- Μπιρμπίλη (Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Στοιχεία για την αρχιτεκτονική του), Γιάννης Πιέρης (Η εξέλιξη του εσωτερικού διακόσμου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα), Κωνσταντίνος Π. Θύμης (Αναθήματα και επιγραφές), Σπύρος Χρ. Καρύδης (Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος και το κτητορικό δικαίωμα της οικογένειας Βούλγαρη- Βιβλιογραφική Επισκόπηση), Χρήστος Δεσύλλας (Η παρουσία του Ι. Προσκυνήματος στον κοινωνικό περίγυρο).

Η κ. Παναγιωταρέα τόνισε ότι η έκδοση είναι μία σπουδαία πνευματική μαρτυρία, αλλά και ταυτόχρονα αποτύπωση της δυναμικής που η αγιότητα έχει στην εποχή μας, καθιστώντας αξιοπρόσεκτη την παρουσία της Εκκλησία στη ζωή της πατρίδας μας συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλαν στο καλαίσθητο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρωτοβουλία.

 

 

 

 

 

Δεύτερος μίλησε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος παρουσίασε την αιτία που η λατρεία του Αγίου επικράτησε στην Κέρκυρα, κάνοντας να υποχωρήσει η προσοχή των Κερκυραίων τόσο προς τον Μέγα Αθανάσιο, όσο και προς τον Άγιο Αρσένιο επίσκοπο Κερκύρας. Ο Άγιος ανέπτυξε τέτοια δυναμική λόγω της θαυματουργικής του δύναμης και της αφθαρσίας του σώματός του, κυρίως όμως χάρις στη ζωή του, την απλότητα, την ταπείνωση και την αγάπη του για τον άνθρωπο.

 

Τρίτος μίλησε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος παρουσίασε τον Άγιο μέσα από τα μάτια ενός κληρικού, τονίζοντας ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή της πίστης, του μυστηρίου, της παρουσίας του Θεού στη ζωή των ανθρώπων και του ανοίγματος στην προοπτική της Ανάστασης και της αιωνιότητας. Αυτό βιώνεται κάθε φορά που τελείται στο ναό του η Θεία Λειτουργία, κάθε φορά που ο πιστός αφήνει τον εαυτό του να υπερβεί τα όποια αιτήματα και να δει την ουσία της πίστης.

Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι στην Κέρκυρα και τη λατρεία του Αγίου της μπορεί ο άνθρωπος σήμερα να γνωρίσει το χαμένο νήμα της έμπνευσης, του ωραίου, του θαύματος, της ζωής. Ότι ο Άγιος κάνει κλήρο και λαό χαρούμενους, αρχοντικούς, με αγάπη για την μουσική, με αγάπη για τη ζωή.  Ότι κυκλοφορεί και συντάσσει το λαό, επιθεωρώντας σχολαστικά την πολιτεία του καθενός. Γι’ αυτό ο Άγιος καθιστά την Κέρκυρα ένα μοναδικό νησί, έναν μοναδικό τόπο, συνδέοντάς την πνευματικά με την Κρήτη, την Κύπρο και την Ιωνία, όλο τον Ελληνισμό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ενώ ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος έκλεισε την εκδήλωση αναφερόμενος στον Άγιο ως τον προστάτη κλήρου και λαού, ως αυτόν που δίνει ζωή τόσο στον ίδιο ως Επίσκοπο όσο και σ’ όλους τους Κερκυραίους και επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπο του Αγίου αναγνωρίζει  κανείς τα μεγαλεία του Θεού. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση, τους προλογίσαντας τον τόμο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, για την υγεία του οποίου προσεύχονται στον Άγιο τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι οι Κερκυραίοι, τους συγγραφείς, τους ομιλητές της εκδήλωσης, τον εκδότη και φωτογράφο κ. Δημήτρη Ταλιάνη για την εξαίσια δουλειά του, αλλά και τον χορηγό της έκδοσης Κερκυραίο επιχειρηματία κ. Σπυρίδωνα Μπέλλο.

 

Μηνύματα στην εκδήλωση απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής κ. Δένδιας, ο Περιφερειάρχης κ. Βόσδου και ο Νομάρχης Λέσβου κ. Βογιατζής.

Ο τόμος κυκλοφορεί και στα αγγλικά, ενώ στην Κέρκυρα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΘΑΒΩΡ, όπως επίσης και από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ