ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ

NAOI

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΝΕΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

ΒΡΕΦ/ΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

 

 

 

 

 

 

 

η γωνιά του βιβλίου

 

 

 

09-06-2017

English edition

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

κάντε κλικ για να ακούσετε ζωντανά

τώρα μπορείτε να ακούτε το Ραδιόφωνο της Μητροπόλεως Κερκύρας και από συσκευές κινητών τηλεφώνων και tablet

 

 

Επισκεφθείτε το blog του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Σπυρίδωνος

agiosspyridoncorfu.blogspot.com

 

 

 

Ναοί της Κέρκυρας

 

 

 

Οι Διοικητικές Υπηρεσίες

της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργούν

στο νέο κτήριο,

περιοχή Πλατυτέρα,

έναντι του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων

Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ

 

τηλ. επικοινωνίας:

26610 39912

fax: 26610 41740

e-mail:  info@imcorfu.gr

 

Εφημερίδα

Κερκυραϊκή Αλήθεια

διαβάστε το τελευταίο τεύχος

 

 

 

Κυκλοφορεί

ο αφιερωματικός Τόμος

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

θα τον βρείτε στο βιβλιοπωλείο ΘΑΒΩΡ στην Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνος και στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος

διαβάστε περισσότερα

 

 

ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

IMG_5900.JPG

 

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις για την λήξη των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής.

Η πρώτη περιελάμβανε την τέλεση του Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής πόλεως, στην Πόρτα Ρεμούνδα, όπου το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ανέλυσε τη φράση από την Α προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, ἐν παντὶ εὐχαριστεῖτε, σημειώνοντας ότι ο Χριστιανός πάντοτε χρειάζεται να ευχαριστεί το Θεό, για τις δωρεές που έχει λάβει από Εκείνον. Και η ευχαριστία έγκειται και στο γεγονός ότι είναι προσιτή η μελέτη, αλλά και η βίωση του Ευαγγελίου και της Αγίας Γραφής, τόσο με την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, όσο και με την κατ ιδίαν μελέτη της Καινής Διαθήκης στο σπίτι του καθενός, αλλά και με τους κύκλους στις ενορίες.

Ακόμη ο π. Θεμιστοκλής προέτρεψε τους πιστούς να μελετούν και να ακούν το λόγο του Θεού στην Εκκλησία μας, με τον ίδιο ζήλο και κατά την περίοδο του θέρους, μια περίοδο που την χαρακτηρίζει η χαλάρωση και η ραστώνη, ώστε να βρίσκονται σε συνεχή πνευματική εγρήγορση.

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε αμέσως μετά στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε ως θέμα της την σινδόνη του Τορίνου. Σ αυτήν προβλήθηκε ντοκιμαντέρ στο οποίο αποτυπωθηκαν τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για την γνησιότητα ή όχι της σινδόνης, η οποία μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από την Έδεσσα της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν, μετά την Δ Σταυροφορία, όπως πολλά άλλα κειμήλια της Ορθοδοξίας, στην Ρώμη και στην Δύση, αρχικά στην Γαλλία και κατόπιν στο Τορίνο.

Όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορίνο κ. Μπαρμπέρι, εκ των συντηρητών της σινδόνης, αποδείχθηκε ότι το πρόσωπο που αποτυπώνεται δεν έχει ζωγραφιστεί, ενώ υπάρχουν σαφή ίχνη από αίμα της ομάδος ΑΒ, αλλά και γύρη από λουλούδια που ανθίζουν μόνο στην Παλαιστίνη. Η ραδιοχρονολόγηση παρήγαγε αμφισβητούμενα αποτελέσματα, ενώ ο κ. Μπαρμπέρι επεσήμανε επτά ιδιαίτερα σημεία του εσταυρωμένου άνδρα που περιτυλίχτηκε με την σινδόνη, τα οποία χωρίς να το επιβεβαιώνουν, φαίνεται ότι ταιριάζουν μόνο στο πρόσωπο του Χριστού και τα επτά.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις αποτυπώθηκε η πεποίθηση ότι το θαύμα είναι η ίδια η πίστη στον Χριστό, αλλά και ότι εφόσον η σινδόνη περιτύλιξε το σώμα του Κυρίου, τότε είναι ένα ακόμη σημάδι της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Αρχιεπισκοπή των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών και την χαιρέτησε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε ότι η Ορθοδοξία στηρίζεται τόσο στην Αγία Γραφή όσο και στην Ιερά Παράδοση και ότι τέτοια κειμήλια τα οποία αποτυπώνουν την κοινή χριστιανική παράδοση προ του Σχίσματος μας δίνουν την ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πώς θα μπορούσαμε να ξαναβρούμε στον δρόμο της αλήθειας κοινές βάσεις και να αγωνιστούμε όχι μόνο εναντίον της κοινωνικής αδικίας, αλλά και εναντίον του θρησκευτικού αποχρωματισμού τον οποίο βιώνει όλη η Ευρώπη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο π. Μάριος Ρήγος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, καθώς και ο Δρ. Τζιουζέπε Γκιμπέρτι, καθηγητής της Ερμηνευτικής της Βίβλου στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και του Μιλάνου, κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και ο Δρ. Κοτάρντο Κοτετζιόνε, ο οποίος αγωνίζεται για την συντήρηση και προβολή του ιερού κειμηλίου.

 

IMG_5865.JPG

 

IMG_5870.JPG

 

IMG_5874.JPG

                                                                                         

IMG_5872.JPG

                                                                                         

IMG_5880.JPG

 

IMG_5885.JPG

 

IMG_5890.JPG

 

IMG_5896.JPG

 

IMG_5904.JPG

 

 

 

 

 

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click for Κέρκυρα, Greece Forecast

 

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για να διαβάσετε τα πολυτονικά κείμενα πατήστε εδώ polytonika