ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ

NAOI

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΝΕΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

ΒΡΕΦ/ΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

 

 

 

 

 

 

 

η γωνιά του βιβλίου

 

 

 

17-03-2017

English edition

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

κάντε κλικ για να ακούσετε ζωντανά

τώρα μπορείτε να ακούτε το Ραδιόφωνο της Μητροπόλεως Κερκύρας και από συσκευές κινητών τηλεφώνων και tablet

 

 

Επισκεφθείτε το blog του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Σπυρίδωνος

agiosspyridoncorfu.blogspot.com

 

 

 

Ναοί της Κέρκυρας

 

 

 

Οι Διοικητικές Υπηρεσίες

της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργούν

στο νέο κτήριο,

περιοχή Πλατυτέρα,

έναντι του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων

Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ

 

τηλ. επικοινωνίας:

26610 39912

fax: 26610 41740

e-mail:  info@imcorfu.gr

 

Εφημερίδα

Κερκυραϊκή Αλήθεια

διαβάστε το τελευταίο τεύχος

 

 

 

Κυκλοφορεί

ο αφιερωματικός Τόμος

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 

θα τον βρείτε στο βιβλιοπωλείο ΘΑΒΩΡ στην Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνος και στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος

διαβάστε περισσότερα

 

 

Ο Σεβασμιώτατος στην Άφρα

 

IMG_0478.JPG

 

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό της Υ.Θ. Λαμποβίτισσας, στο χωριό Άφρα.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξέφρασε ως πνευματικός πατέρας  την ανησυχία του, για την  πνευματική πορεία του ποιμνίου του, για τις κατευθύνσεις που έχουν ακολουθήσει  οι άνθρωποι. Όλο το γένος μας πορεύθηκε, συνέχισε ο κ. Νεκτάριος, δια μέσου των αιώνων, έχοντας ως πυξίδα τους, τον Ιησού Χριστό. Εκείνος μονάχα είναι η ελπίδα και η  απαντοχή μας. Δυστυχώς η σύγχρονη κοινωνία πίστεψε ότι θα βρει την πραγματική ευτυχία, με την απόκτηση των υλικών αγαθών. Απατήθηκε όμως. Έτσι οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά σιγά να έχουν πνευματικές αναζητήσεις και να επιστρέφουν στο Θεό.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η εικόνα της Παναγίας μας στην Ακολουθία των Χαιρετισμών τοποθετείται στο κέντρο του ναού, δηλώνοντάς μας, ότι Εκείνη αποτελεί το κέντρο της ζωής μας. Η Παναγία είναι η Μητέρα μας, είναι Εκείνη η οποία άκουσε από το Θεό, δια του αρχαγγέλου Γαβριήλ,  αυτό το σεσιγημένον μυστήριον της σωτηρίας των ανθρώπων. Η Θεοτόκος είναι η Μητέρα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μεταξύ άλλων στον κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου υπάρχει και η πολύ όμορφη φράση, στην οποία αναφέρεται ότι η Παναγία μας είναι η προτύπωσις, όπου η δρόσος, την οποία είχε μέσα Της, ο Κύριός μας δηλαδή, έσβησε την πολυθεϊα, η οποία κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Η ανωτέρω προτύπωση είναι παρμένη από το βιβλίο των Κριτών και συγκεκριμένα από τον Γεδεών, ο οποίος ζήτησε σημάδι από το Θεό, για να οδηγήσει τους Ισραηλίτες. Ζήτησε λοιπόν από το Θεό κατά τη διάρκεια της νύχτας, να πέσει η δρόσος μονάχα επάνω σε μια τουλούπα μαλλί στο αλώνι, ενώ το έδαφος τριγύρω να μείνει στεγνό, όπως και έγινε. Εν συνεχεία ζήτησε ο Γεδεών να γίνει το αντίθετο, όπου ο Θεός το πραγματοποίησε. Έτσι και Παναγίας μας, φύλαξε τον εαυτό Της από την αμαρτία, από τη φθορά και ο ίδιος ο Θεός την επέλεξε και συνεργάστηκε μαζί Της, για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Ενώ ο τόπος γύρω Της είναι βρεγμένος, δηλαδή η ανθρώπινη φύση, μέσα Της όμως θεριεύει η ίδια η παρουσία του Θεού. Με την Ενσάρκωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος διαλύθηκαν όλα τα είδωλα. Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής όσοι παρέλαβαν μέσα στην καρδιά τους το Χριστό, σώθηκαν. Εμείς όσο αγωνιζόμαστε και έχουμε Εκείνον ως κέντρο της καρδιά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα. Όσοι όμως αγνοούμε το Θεό από τη ζωή μας, τότε αντικαθιστούμε Εκείνον με τον εαυτό μας, ειδωλοποιώντας τον. Ζούμε με το εγώ μας, με τα πάθη μας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος αφού εξέφρασε τη χαρά του για την πνευματική πρόοδο της ενορίας, ευχήθηκε να πορεύονται οι πιστοί με τον αγώνα τους, την προσευχή τους και τη συμμετοχή τους  στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, από δόξης εις δόξαν, όχι εγκόσμια αλλά ουράνια, υπό την σκέπη της Παναγίας μας.  

 

IMG_0476.JPG

                                                                                                      

 

IMG_0479.JPG

 

 

 

 

 

 

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click for Κέρκυρα, Greece Forecast

 

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για να διαβάσετε τα πολυτονικά κείμενα πατήστε εδώ polytonika